Skip to content

Angående Skånes Genealogiska Förbund

26 april, 2010

Jag fick en fråga på Facebook om de danska källor man kan få kopierade åt sig på Skånes genealogiska förbund. Jo, det är en fin och utmärkt källa till kunskap. Jag har beställt flera kopior därifrån. men jag anser att det vore bra att uppdatera deras arkiv. Jag har beställt för kanske 800 kronor hittills därifrån och inte fått en enda komplett längd ännu. Det beror inte på att SGF saknar vilja. Det som saknas är systematisk kunskap om hur källorna före 1658 såg ut.

Exempelvis är socknarna inte grunden för Jordebokens skattelängder, utan ”länen” SAMT socknarna, dvs de små län som läneherren i det stora länet kunde fördela på sina tjänstemän.

Det gör att de gårdar som tillhör exempelvis Brunnby socken återfinns i såväl Jonstorps socken som Hjälmshults (!) och ”Kullens” län (Kullagården återfinns i Jonstorps socken t.ex!). Beställer man då informationen ur en jordebok för Brunnby socken låt oss säga 1645 och inte den som ska kopiera vet att gårdarna är spridda så får man 1/3 av socknens uppgifter, på sin höjd.

Gå gärna in på SGF:s hemsida och fortsätt att beställa utdrag ur de gamla längderna där, men beställ ENBART mantalslängderna, de är någorlunda kompletta.

http://www.sgf.m.se/

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: