Hoppa till innehåll

Notis om vissa invånare i Brunnby Socken 1647

5 september, 2010

Det danska kungliga kansliets årsböcker innehåller mycket som är matnyttigt. Här är ett exempel på vad man kan finna i kansliböckerna (dvs diarierna över regeringens beslut och korrespondens).

8/12 1647, Fredriksborg. Länsherren på Helsingborgs slott, herr Christoffer Ulfeldt, hade fått ett brev av fru Idde Skeel av Krapperup, änka till avlidne Fredrik Rantzau. I det brevet stod det att hon krävde ett ”mageskifte” (byte av egendomar) med kronan, dvs länsherren Ulfeldt. I samband med detta räknades de som brukade gårdarna som hon ville byta bort upp. Här följer de!

– En gård i Möllehässle, Moritz Knudssen

Bräcke Svend Nielssen, Jens Lauritzen, Morten Nielsen Lang, Niels Svenske, Jens Poulssen Lund, Svend Seyerssen och Niels Lauritzen Lang.

Flundrarp Peder Andersen, Joen Poulsen, Oluf Jensen, Lauritz Lang…’

Detta var de gårdar som änkan Skeel ville byta mot gårdar i Slammarp, och på andra ställen. Kung, Christian IV, godkände bytet om det gick att genomföra rent ekonomiskt. Men… Eftersom gårdarna förblev i Krapperups ägo tror jag inte att Ulfeldt godkände bytet i slutänden.

( Källa Kancelliets Brevböger 1647, Rigsarkivet )

*****

Intressant. Jens Poulssen Lund. Är det månntro fadern till Jöns Jönsson Lund i Skättekärr? Vet inte. Det fanns för många med namnet Lund i Kullabygden vid den tiden för att man ska kunna säga något exakt.

Jens Poulssen är registrerad i Mantalslängden för 1650 som Festebonde på en hel gård i Bräcke. Givetvis finns han även registrerad senare, som 1653, men tydligen inte 1646. Vi får se om jag gräver fram något annat med tiden.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: