Hoppa till innehåll

Jordrevningen 1671, för Väsby socken

26 januari, 2011

Nu har äntligen jordrevningsprotokollet för 1671 lagts ut på wikin. Jag är inte helt färdig. Alla personuppgifter och uppgifter om hemmanets nummer är avskrivna men uppgifter om boskap, lagfarter och gårdens ängar och åkrar är jag inte klar med ännu.

http://brandt.radient.org/wiki/Jordrevningen_1671,_V%C3%A4sby

Här är ett smakprov. Väsby nr. 4, 1671:

Man – Nr. 4 1 Krono Peder Pedersson Jorderevningen 1670-1671: Nr. 4 Väsby, krono helt, 10 tunnor utsäde och 14 lass äng först, efter revningen 9 och 17/24 efter och 15 1/2 lass äng. 3 hoper, 5 kor, 8 ungnöt och 6 får. Kronofogde Jens Nielsen i HBG stedte det 1659

 

2 kommentarer leave one →
 1. Mats Carlsson permalink
  26 april, 2011 22:14

  Lite offtopic, men du sa på din politikblogg att du hade snapphaneblod. Har du hört talas om den populärhistoriske författaren Carl August Cederborg?

  http://www.idstories.se/cacederborg/

  http://www.idstories.se/cacederborg/2

  I sina böcker som utspelas i Skåne under snapphanetid som Göingehövdingen och stora nordiska kriget som Önnestads Präst finns väldigt mycket detaljfakta och är till viss del baserade på olika sägner och historier som t.ex zigenerskan i Göingehövdingen. De mesta böckerna läste jag när jag gick på mellanstadiet. Men ”Önnestads Präst” lånade jag av min farmor för ett par år sedan.

  I en fotnot på en sida står bl.a att en viss geografisk miljö såg ut på ett visst sätt åtminstone under senare delen av 1700-talet.

  Andra av hans böcker är inte så historiskt intressante då han hittat på en hel del. Likväl har de en färgstark mustig prosa. En litteraturhistoriker uttrykte i en artikelserie i Norra Skåne någon gång i mitten av 80-talet att prosan kunde jämföras med Charles Dickens

 2. 3 maj, 2011 13:58

  Tack

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: