Hoppa till innehåll

Om bloggförfattaren

Torbjörn Jerlerup

Jag är född 1970 och bor för närvarande i Björnlunda, Gnesta. Jag jobbar inom vården i Stockholm och har forskningen som min hobby. Jag har forskat inom många områden i nästan 25 år och släktforskat av och till sen jag var femton.

Jag har ett brett historiskt intresse. Nån typisk släktforskare eller hembygdsforskare är jag nog inte eftersom jag har ett mer världshistoriskt och globalt perspektiv. Jag brinner för tanken att synliggöra spåren av det förflutna, av de som i stort och smått format världen till vad den är idag, på gott och ont. Att ta fram det glömda och ge en kropp och en själ åt folk som varit bortglömda i århundraden.

Jag brinner för att levandegöra denna historia enligt devisen att vi måste lära av det förflutna för att kunna skapa vår framtid!

Min släkt- och hembygdsforskning handlar mest om Halland och Skåne, eftersom min släkt har sina rötter där. Men jag gör även annan forskning, för släkt och vänner. Så även ni utanför dessa delar av Sverige kommer att finna mycket matnyttigt på mina sidor.

I framtiden

I framtiden kommer forskningen att revolutioneras. datarevolutionen gör att källorna digitaliseras och blir tillgängliga på ett sätt mänskligheten aldrig förr varit med om. Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer alla de källor som tog år att ta fram förut att vara tillgängliga för oss alla.

Det gör att intresset för att ge forskningen en ”själ”, dvs att ta reda på hur förfäderna tänkte tyckte och kände, kommer att hamna i fokus.

Än idag ligger mycket av fokus för släktforskningen i att ta reda på basfakta som när de föddes vigdes och dog. Men den dag när alla som vill släktorska bara behöver klicka på en knapp för att få fram alla dessa basuppgifter är inte långt borta. Vad gör forskaren då?

Jag tror svaret kommer att bli: söker efter ”själen” och då suddas de sista resterna av gränserna mellan släktforskningen, hembygdsforskningen andra grenar av forskningen ut.

Jag försöker redan nu sudda ut dessa gränser. För att göra detta behöver jag din hjälp. Ta kontakt med mig om du ser några fel i min forskning eller om du har bilder eller mer information om de/det jag pratar om.

Jag är öppen och delar gärna med mig. Det enda jag skulle vilja är att du nämner mig och min hemsida som källa när du citerar mina uppgifter.

Jag nås på mailadressen tjerlerup  @ gmail.com .

Jag har en annan blogg med allmänna funderingar på:  http://ligator.blogg.se/

********************************

Klockorna i Gamla Stan

Som Edvard Persson sjöng den..

Hör ikvällens strid hur klockorna ringa
från en svunnen tid en hälsning
dem bringar.
Än lever gamla grändens poesi
dess harmoni dess melodi.

En sång dej hälsar när du kommer
till världen
dess klang dej följer på den sista
färden.

Underbara silverklara klockor
som gav mitt liv sin melodi.

Klockor ni som ringt oss samman
till strider.
Klockor som ringt till lyckliga tider.
En klang av vår historia ni bär
den klang är oss alla kär.

Den é för kungar och för tiggare lika
när jag bärs bort en gång ska ni ej
svika.

Underbara silverklara klockor
som gav mitt liv sin melodi.

%d bloggare gillar detta: